10 maart 2023
Het kabinet heeft het OMT-advies om de test- en isolatiemaatregelen rondom COVID-19 los te laten, aangenomen. Dit betekent dat -per de eerstvolgende werkdag maandag 13 maart 2023- ook de laatste coronamaatregelen van de baan zijn en de kinderopvang niet langer hoeft te werken met protocollen rondom corona, waaronder de beslisboom.
Ruim drie jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland zijn we in een nieuwe fase beland. Het OMT heeft aangegeven dat COVID-19 de endemische fase heeft bereikt. Een fase waarin het virus weliswaar rondgaat onder de bevolking – soms meer, soms minder – maar waarbij de meeste mensen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie voldoende afweer hebben opgebouwd. Het kabinet heeft er daarom vandaag toe besloten dat de nog resterende adviezen m.b.t. COVID-19, over zelftesten bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve uitslag, verder afgeschaald kunnen worden. Dit is een heugelijk moment na een lange periode met verschillende maatregelen en adviezen.
Met betrekking tot het sectorplan willen wij benadrukken dat deze nog steeds aan de basis van de aanpak van het kabinet en de te nemen maatregelen staan, mocht er onverhoopt toch een opleving van het virus plaatsvinden die om actie vraagt. Met het bereiken van de endemische fase is het wel minder waarschijnlijk dat er op korte termijn een beroep gedaan zal worden op jullie voor het treffen van maatregelen.
Het ministerie van SZW bedankt de branchepartijen voor de inzet van het afgelopen jaar om te komen tot een solide sectorplan. In een korte periode zijn we gezamenlijk tot dit plan gekomen, waarmee we voorbereid waren op een eventuele opleving in het najaar en de verdere toekomst. De BVOK bedankt haar leden voor de tomeloze inzet en veerkracht tijdens de coronacrisis, om zoveel als mogelijk de opvang doorgang te laten vinden voor de kinderen en hun ouders.
Het kabinet heeft besloten om de specifieke adviezen van COVID-19 af te schalen en deze gelijk te stellen aan de generieke adviezen ter preventie van luchtweginfecties. De generieke adviezen zijn als volgt:
- Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus?
- Blijf dan thuis wanneer je ziek bent.
- Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
- Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
-Hoest en nies in je elleboog. En was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
- Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
Mochten er vragen zijn over hoe deze generieke adviezen in de praktijk vormgegeven kunnen worden, dan horen wij dat graag. Vanuit de Rijksoverheid zal een publiekscommunicatiecampagne opgezet worden om deze generieke adviezen voor luchtweginfecties onder de aandacht te brengen.
3-10-2022
Besmettingen nemen toe
Afgelopen week kwam het RIVM met het bericht dat het aantal coronabesmettingen verder toeneemt. Naar aanleiding daarvan is de coronathermometer op het coronadashboard naar stand 2 – verhoogde druk op de samenleving en zorg – gegaan.
We kunnen ons voorstellen dat dit bericht tot vragen leidt. Daarom lichten we in deze mail toe wat dit betekent voor de sectorale aanpak.
Geen aanleiding voor aanvullende maatregelen
Met het doorzetten van de stijging van de coronacijfers zijn we nog niet in een volgend scenario/trede van de maatregelenladder aangekomen. Er is momenteel geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen.
Op dit moment gelden de basisregels, zoals opgenomen in scenario 1. Een houder kan zelf aanvullend facultatieve maatregelen nemen conform scenario 2, als de omstandigheden daarom vragen. Dit is maatwerk en afhankelijk van de lokale ontwikkelingen en kan dus per locatie verschillen. Vanuit de overheid komt er aanvullend bericht als er extra maatregelen genomen moeten worden conform scenario 3 of 4. Wanneer daartoe besloten wordt volgt ook een protocol op de exacte maatregelen. In de ladder kun je alvast in hoofdlijnen zien op welke thema’s de maatregelen betrekking zullen hebben per scenario.
Net als vorige week zijn de basismaatregelen nu extra belangrijk om te benadrukken, met name voor kwetsbaren: testen bij klachten, blijf thuis bij een positieve (zelf)test en haal je herhaalprik.
Organisaties zijn zelf vrij om preventieve maatregelen te nemen om personeelsuitval te voorkomen of kwetsbare kinderen of werknemers te beschermen.
De coronathermometer
Zoals ook op het coronadashboard staat aangegeven leidt een verandering op de coronathermometer niet automatisch tot andere maatregelen. Het betekent slechts dat de te verwachten infectiedruk of ziektelast verandert. De ‘thermometer’ waar RIVM van spreekt is de duiding van de epidemiologische situatie door het RIVM. Het kabinet neemt een besluit of er een stap moet worden gezet op de maatregelenladder en adviezen van OMT en MIT. Het is aan het kabinet om te bepalen of en welke maatregelen zij neemt. Zo weegt het kabinet ook maatschappelijke overwegingen mee in de besluitvorming. De thermometer heeft dus geen directe relatie met de maatregelenladder of sectorplannen.
Lees ook: informatiedocument scenario 1 en 2 hieronder.
12 september 2022
Informatiedocument scenario 3 en 4
In het sectorplan Kinderopvang & COVID-19 worden vier scenario’s beschreven. In dit informatiedocument staan de maatregelen en adviezen voor de scenario’s 3 & 4 uit het sectorplan. De maatregelen en adviezen kunnen op elk moment door het kabinet en/of het RIVM gewijzigd of aangevuld worden. Aan de hand van het sectorplan maken houders een plan van aanpak voor alle scenario’s. Dit is een specifieke uitwerking per locatie, waarin zij de concrete maatregelen en acties voor de locaties beschrijven. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de informatiedocumenten die passend zijn bij elk scenario uit het sectorplan ‘lange termijn strategie Kinderopvang en corona’. Indien maatregelen wijzigen of toegevoegd worden, moeten deze in het plan van aanpak aangevuld worden. Het plan van aanpak dient ter advies aan de oudercommissie en personeelsvertegenwoordiging te worden voorgelegd. Houders communiceren de maatregelen en acties naar ouders, medewerkers en waar mogelijk naar kinderen. Ook de aanpassingen worden gecommuniceerd.
Klik hier
voor het informatiedocument scenario 3 & 4
Klik hier
voor de maatregelenladder.
22 juli 2022
Informatiedocument scenario 1 en 2
Naar aanleiding van het sectorplan is voor scenario 1 en 2 een informatiedocument opgesteld met richtlijnen. Hiermee kun je een start maken met het plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hier het informatiedocument en nieuwsbericht.
4 juli 2022
In samenwerking met het ministerie SZW en alle branchepartijen, Boink, Werkende ouders is het sector plan Kinderopvang Corona nu klaar. In dit plan worden vier scenario's beschreven. Houders dienen straks een handelingsplan te maken. In de komende weken gaan de partijen werken aan een achterliggend pakket van maatregelen. Wat kun je doen in welk scenario? Wel geldt nog altijd dat RIVM aanvullende maatregelen kan opleggen.
Klik hier
voor het sectorplan